Καλλιεργητικές τεχνικές που επηρεάζουν το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών
Περιεχόμενα
- 1 Εισαγωγή στις καλλιεργητικές τεχνικές που επηρεάζουν το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών
- 2 Χαραγή η εντομή
- 3 Συνδυασμός υποκειμένου-εμβολίου
- 4 Επιβραδυντήρες αύξησης
- 5 Το κλαδευμένο σε σχέση με το ακλάδευτο
- 6 Καλοκαιρινό κλάδευμα
- 7 Κλάδευμα ριζών
- 8 Υπερβολική αζωτούχος λίπανση
- 9 Χειρισμοί κλάδων
- 10 Σχετικές σελίδες
- 11 Βιβλιογραφία
Εισαγωγή στις καλλιεργητικές τεχνικές που επηρεάζουν το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών
Διάφορες καλλιεργητικές επεμβάσεις όπως είναι το χαράκωμα, η χρήση νάνων υποκειμένων και η παροχή χημικών αυξητικών επιβραδυντήρων μειώνουν το μέγεθος των δένδρων και ευνοούν το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών. Ενώ αντίθετα οι επεμβάσεις ενδυναμώσεως της βλάστησης, όπως είναι το αυστηρό αραίωμα των καρπών, το αυστηρό χειμερινό κλάδευμα και η παροχή υπερβολικών ποσοτήτων αζωτούχων λιπασμάτων φαίνεται, ότι καθυστερούν το σχηματισμό ανθέων.[1]
Χαραγή η εντομή
Η χαραγή είναι μια διεργασία κατά την οποία αφαιρείται με εμβολιαστήριο φλοιός πάχους 2-5mm. Ο φλοιός του κορμού κόβεται μέχρι το ξύλο περιφερειακά. Η δε εντομή συνίσταται σε κόψιμο του φλοιού μέχρι το ξύλο κατά τον ίδιο τρόπο χωρίς όμως αφαίρεση δακτυλίου φλοιού.
Η χαραγή ή η εντομή προσωρινά περιορίζει τη διακίνηση των φωτοσυνθετικών υλικών απ' τα φύλλα στις ρίζες με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υδατανθράκων και ορμονών πάνω απ' τη χαραγή ή εντομή. Η συγκέντρωση υδατανθράκων και ορμονών στους αυξανόμενους βλαστούς προκαλούν την προτροπή σχηματισμού ανθικών καταβολών.
Οι ρίζες καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αναπνευστική ενέργεια και αύξηση απ' τα τροφικά τους αποθέματα μέχρι η χαραγή ή εντομή επουλωθεί. Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνονται την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι, όταν το πλευρικό κάμβιο είναι ενεργό και ο φλοιός αποκολλάται ευκολα.
Η επέμβαση είναι πιο αποτελεσματική κατά την περίοδο αυτή, γιατί η διαδικασία σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών βρίσκεται σε εξέλιξη. Το τραύμα επουλώνεται γρήγορα, γιατί ο κάλλος σχηματίζεται εύκολα, έτσι περιορίζεται στο ελάχιστο η ζημιά στο δένδρο.
Το πολύ στενό κενό επουλώνεται εντός 7 έως 10 ημερών, ιδιαίτερα, αν η χαραγή καλύπτεται με κόλλα εμβολιασμού προς αποφυγή αποξηράνσεως.[1]
Συνδυασμός υποκειμένου-εμβολίου
Επιβραδυντήρες αύξησης
Το κλαδευμένο σε σχέση με το ακλάδευτο
Καλοκαιρινό κλάδευμα
Κλάδευμα ριζών
Υπερβολική αζωτούχος λίπανση
Χειρισμοί κλάδων
Σχετικές σελίδες
Εισαγωγή στις καλλιεργητικές τεχνικές που επηρεάζουν το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών
Συνδυασμός υποκειμένου-εμβολίου
Το κλαδευμένο σε σχέση με το ακλάδευτο