Ξένες ποικιλίες οινοποιίας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Aglianico

Aglianico

Ερυθρή ποικιλία αμπέλου με ελληνική καταγωγή με πολύ ζωηρή με πρώιμη βλάστηση και όψιμη ωρίμανση, η παραγωγή είναι μέση και σταθερή. Δίνει ένα κρασί αρμονικό με έντονο χρώμα ρουμπινί, ταννικό, γεμάτο σώμα. Έχει δυνατότητες να παράγει οίνους μεγάλης παλαίωσης. Είναι επιτρεπόμενη ποικιλία στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος.

Alicante bouchet

Alicante bouchet

Ερυθρή ποικιλία που προέρχεται από την Γαλλία. Ζωηρή ποικιλία με μεγάλες αποδόσεις και με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο κόκκινο χρώμα του χυμού της. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στην ανθράκωση και τον περονόσπορο. Τα αμπελόφυλλα της ποικιλίας είναι μοναδικά στο ότι έχουν τα μπαλώματα του πορφυρού χρωματισμού. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, Κρήτης και Θεσσαλίας.

Barbera

Barbera

Μέσης ζωηρότητας ερυθρή ποικιλία με πρώιμη εκπτυξη και μέσης – όψιμης ωρίμανσης με μεγάλη και σταθερή παραγωγή. Κλαδεύεται σε 2-3 μάτια αλλά και σε αμολητές για μείωση της ζωηρότητας της. Δίνει ένα κρασί ρουμπινί χρώμα, με λεπτό φρουτώδες, άρωμα κατάλληλο για μεγάλη παλαίωση.

Cinsault

Cinsault

Ερυθρή ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας και μεγάλων αποδόσεων. Δέχεται κοντό κλάδεμα 2 - 3 οφθαλμούς και είναι ευαίσθητη στην ίσκα και στην ευτυπίωση. Δίνει κρασιά χωρίς έντονο χρωματισμό υψηλόβαθμα με φρουτώδη αρώματα εφόσον μειωθεί η παραγωγή της. Συνήθως συνοινοποιειται με άλλες ποικιλίες για την επίτευξη καλύτερου χρωματισμού. Ευδοκιμεί κυρίως στην Πελοπόννησο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στην Θεσσαλία, Μακεδονία, Κυκλάδες και Θράκη.

Carmenere

Carmenere

Ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας με μεσοόψιμη έκπτυξη οφθαλμών και όψιμη παραγωγή. Δέχεται κλάδεμα κοντό αλλά και μακρύ (αμολητές) για την επίτευξης σταθερής παραγωγής. Τα κρασιά είναι μέσου χρωματισμού με έντονα φρουτωδη αρώματα με ελαφρά χορτώδη επίγευση. Έχει δυνατότητα για παλαίωση 2-3 χρόνια.


Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Γενικά

Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, καλλιεργούμενη στην περιοχή Bordeaux και Medoc. Στη χώρα μας μετά από τα πρώτα αποτελέσματα πειραματισμού, συνιστάται για τις περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Είναι γνωστή και ως Petit Cabernet και Carbonet.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μικρό, κυκλικό, πεντάκολπο, βαθύκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με αραχνοϋφή χνοασμό στην κάτω. Σταφύλι μικρό, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια έως μικρή, σφαιρική με βαθύ κυανό χρώμα, καλυμμένη με επίσης κυανού χρώματος άχνη.

Ιδιότητες

Ποικιλία μέσης πρωιμότητας, ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Αξιοποιεί πτωχά, ξηρά εδάφη. Στη χώρα μας αυτή η ποικιλία αμπελιού μορφώνεται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχεται κλάδεμα μακρό. Το γλεύκος από την ποικιλία αυτή συμμετέχει στην παρασκευή των περίφημων ερυθρών οίνων Bordeaux. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην περιοχή της Χαλκιδικής κύρια και συμμετέχει στην παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας με ελληνικές ποικιλίες.

Carignan

Carignan

Γενικά

Έγχρωμη ποικιλία που εισήχθη στη χώρα μας από τη Γαλλία αλλά είναι ισπανικής προέλευσης. Συνιστάται στη χώρα μας για την βελτίωση του ποικιλιακού δυναμικού στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μαγνησίας και Θράκης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό, πεντάκολπο, μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μέτριο, κυλινδροκωνικό, πτερυγωτό, πυκνόρραγο. Ράγα μέτρια, σφαιρική. Φλοιός με βαθύ κυανό χρώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ταννίνες.

Ιδιότητες

Όψιμη ποικιλία αμπελιού, μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και περονόσπορο. Συνιστάται για ξηρα, θερμά εδάφη, συχνά δεν απαιτεί προστασία από τους ανέμους. Από το γλεύκος παράγονται οίνοι που χαρακτηρίζονται από το βαθύ ερυθρό χρώμα και τον υψηλό αλκοολικό βαθμό. Επίσης είναι πλούσιοι σε σώμα με ευχάριστο άρωμα (μπουκέτο). Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των ερυθρών οίνων άλλων ποικιλιών.

Malbec

Malbec

Ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας με πρώιμη έκπτυξη οφθαλμών μέσης ωρίμανσης και υψηλής παραγωγικότητας. Δεχεται κλαδέματα κοντά 2-3 οφθαλμούς. Δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα πλούσια ταννικα με δυνατότητες για μεγάλη παλαίωση. Ευδοκιμεί στην Πελοπόννησο και σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας.

Malvasia aromatica

Malvasia aromatica

Λευκή ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση όμως με εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα. Φυτό ζωηρό, μέτρια παραγωγικό, με αντοχή στο βοτρύτη, δέχεται μακρύ κλάδεμα. Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα με ελαφρά μοσχάτη γεύση και χρυσαφί χρώμα ενώ θεωρείται πολύ καλή επιλογή για γλυκά “dessert”. Ευδοκιμεί κυρίως στη Κρήτη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στην Πελοπόννησο.

Malvasia candia

Malvasia candia

Λευκή ποικιλία της οικογένειας των Malvoisie με προέλευση και καταγωγή την Κρήτη που καλλιεργείται ευρέως στην Ιταλία. Είναι ζωηρή ποικιλία με όψιμη εκπτυξη οφθαλμών και μέσης εποχής ωρίμανση. Δεχεται κλαδέματα μέτρια αλλά και μακρά (αμολητές) και θεωρείται πολύ ανθεκτική στην ξηρασια. Δινει κρασιά υψηλόβαθμα αλλά αρμονικά με έντονο χρυσαφί χρώμα και διακριτικά αρώματα.Ευδοκιμεί κυρίως στη Κρήτη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στην Πελοπόννησο.

Carignano

Carignano

Ερυθρή ποικιλία με μεγάλη ζωηρότητα, όψιμη εκπτυξη οφθαλμών και όψιμη μεγάλη παραγωγη. Προτιμά κλάδεμα κοντό σε 2 - 3 μάτια αλλά και σε αμολητές. Δίνει κρασιά με έντονες ρουμπινί ανταύγειες, πλούσια με πολύ κάλο σώμα.

Merlot

Merlot

Γενικά

Γαλλική έγχρωμη ποικιλία. Στην Ελλάδα μετά από πειραματισμό στα ερευνητικά ιδρύματα του υπ. Γεωργίας, συνιστάται για τις αμπελουργικές ζώνες καλλιέργειας των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Λευκάδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, πεντάκολπο, βαθύκολπο, κυκλικό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας ή U. Σταφύλι μέτριο κυλινδροκωνικό. Ράγα σφαιρική, μικρή με παχύ φλοιό χρώματος κυανού-μαύρου.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπελιού ζωηρή, παραγωγική, σχετικά πρώιμη, ευαίσθητη στον περονόσπορο, ανθόρροια και στον παγετό της άνοιξης. Από το γλεύκος της ποικιλίας αυτής παρασκευάζονται ερυθροί οίνοι με χαρακτηριστικά γνωρίσματα, το άρωμα και την απαλότητά τους.

Syrah

Syrah

Γενικά

Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, συνιστώμενη στη χώρα μας για την ενίσχυση του ποικιλιακού δυναμικού των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Πελοποννήσου, Μακδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Δωδεκανήσου. Είναι γνωστή και με τα συνώνυμα Petit Sirah, Serine.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου μεγέθους, πεντάκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος λύρας. Σταφύλι μέτριο, κυλινδρικό, πτερυγωτό. Ράγα μικρή, σχεδόν ωοειδής με φλοιό λεπτό, μελανοκυανό, καλυμμένο με αργυρόχροη άχνη. Σάρκα γλυκειά, χυμώδης.

Ιδιότητες

Πρώιμη, ζωηρή ποικιλία αμπελιού, μέσης παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα και δέχεται κλάδεμα μακρό. Αξιόλογη ποικιλία, ίσης ή και ανώτερης αξίας της Carignan, δίνει οινικά προϊόντα ποιότητας υψηλού αλκοολικού βαθμού, πλούσια σε χρωστικές και ταννίνες. Χρησιμοποιείται των οίνων άλλων ποικιλιών.

Pinot Noir

Pinot noir

Γενικά

Παλαιά, έγχρωμα, γαλλική ποικιλία η οποία καλλιεργείται από πολλών ετών στις περιοχές Καμπανίας, Βουργουνδίας και Αλσατίας. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου μεγέθους, τρίλοβο ή πεντάλοβο, με έλασμα λείο βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια και ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μικρό, κυλινδρικό, πυκνόρραγο. Ράγα μικρή, σφαιρική με φλοιό βαθυκύανο, παχύ καλυμμένο με άφθονη άχνη. Σάρκα μαλακή, πλούσια σε χυμό και ευχάριστης γεύσης.

Ιδιότητες

Πρώιμη ποικιλία αμπέλου, (πλήρης ωρίμανση δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται βραχύ ή μακρό κλάδεμα ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τον σκοπό καλλιέργειας. Προτιμά τα δροσερά, ασβεστούχα εδάφη όπου δίνει άριστης ποιότητας οινικά προϊόντα.


Riesling Rhenan

Riesling rhenan

Γενικά

Λευκή ποικιλία, μάλλον γερμανικής προέλευσης. Υπάρχουν αρκετοί κλώνοι της ποικιλίας αυτής. Στη χώρα μας συνιστάται η καλλιέργειά της στις περιοχές των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, πεντάλοβο, σφηνοειδές. Έλασμα λείο και στις δύο πλευρές, βαθυπράσινο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μέτριο, κυλινδρικό έως κυλινδροκωνικό, πυκνόρραγο, πτερυγωτό. Ράγα μέτρια, εγίγαρτη (με 1-3 γίγαρτα), μέτρια, σφαιρική με λεπτό, διαφανή, κίτρινο φλοιό, καλυμμένο με άφθονη κέρινη ανθηρότητα. Σάρκα μαλακή με χαρακτηριστική γεύση.

Ιδιότητες

Πολυκλωνική ποικιλία αμπέλου, όψιμη (πλήρης ωρίμανση από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα (Royat) και δέχεται κλάδεμα μακρό. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία αλλά ευαίσθητη στους παγετούς ανοίξεως και το ωίδιο, περονόσπορο. Καλλιεργούμενη η ποικιλία αυτή σε ευνοϊκό εδαφικό περιβάλλον, δίνει πολύ καλής ποιότητας οινικά προϊόντα με ιδιάζουσα ευωδιά.


Sylvaner

Sylvaner

Γενικά

Λευκή ποικιλία, αυστριακής προέλευσης, καλλιεργούμενη στην κεντρική Ευρώπη. Στη χώρα μας συνιστάται η καλλιέργειά της στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας και Κρήτης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο κυκλικό, τρίκολπο με αβαθείς κόλπους. Έλασμα επίπεδο, λείο στην κάτω επιφάνεια. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας ανοιχτής. Σταφύλι μέτριο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ράγα μέτριου μεγέθους, σφαιρική. Φλοιός κιτρινόλευκος. Σάρκα μαλακή, αρκετά χυμώδης.

Ιδιότητες

Πρώιμη, παραγωγική ποικιλία αμπέλου, ευαίσθητη στις προσβολές του περονόσπορου και του ωιδίου. Μορφώνεται σε κύπελλο. Παράγονται από την ποικιλία αυτή καλής ποιότητας προϊόντα με χαρακτηριστικό το πρασινοκίτρινο χρώμα του οίνου.


Ugni blanc

Ugni blanc

Γενικά

Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας η καλλιέργεια συνιστάται στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Δωδεκανήσου, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Κρήτης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές ωιδίου και περονόσπορου, παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών.


Grenache rouge

Grenache rouge

Γενικά

Έγχρωμη ισπανικής προέλευσης ποικιλία. Συνιστάται για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, τρίλοβο, σφηνοειδές. Έλασμα παχύ, λείο με ανοιχτό πράσινο χρώμα. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνόρραγο. Ράγα ωοειδής με φλοιό μέτριου πάχους χρώματος ερυθρού-μελανού. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης με ουδέτερη γεύση.

Ιδιότητες

Ζωηρή, παραγωγική ποικιλία αμπέλου, δίνει μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Μορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα και δέχεται κλάδεμα βραχύ (ο τυφλός είναι καρποφόρος). Ευδοκιμεί σε εδάφη ξηρά, χαλικώδη όπου δίνει πολύ καλής ποιότητας προϊόντα, σε αντίθετη περίπτωση οι παραγόμενοι οίνοι δεν αποκτούν το χαρακτηριστικό, επιθυμητό χρώμα. Ποικιλία ανθεκτική στις ασθένειες, συνδυάζεται πολύ καλά με την Carignan.


Montepulciano

Montepulciano

Ερυθρή ποικιλία αμπέλου μέσης ζωηρότητας, με όψιμη έκπτυξη οφθαλμών και μέση – όψιμη περίοδο ωρίμανσης. Διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι(Royat) και δέχεται κλάδεμα αυστηρό - κοντό. Παράγει ξηρά κρασιά με έντονο ρουμπινί χρώμα με φρουτώδες άρωμα , ταννικα, με γεμάτο σώμα. Κατάλληλη ποικιλία για μεγάλη παλαίωση - γήρανση κρασιά, αλλά και για νεαρά ροζέ κρασιά αναλογως τον κλώνο.

Nebbiolo

Nebbiolo

Ερυθρή ποικιλία που είναι διαδομένη στην Ιταλία και συμμετέχει στους οίνους DOCGs Barolo και Barbaresco. Μεγάλης ζωηρότητας με πρώιμη εκπτυξη οφθαλμών με όψιμη ωρίμανση και με καλή και σταθερή παραγωγή. Διαμορφώνεται σε σχήματα ανοικτό επεκτατικά (guyot) και δέχεται κλαδέματα μακρά. Δίνει ξηρα κρασιά με βαθύ ρουμπινί - κόκκινο χρώμα με πλούσιο σώμα και αρκετά ταννικά που επιδέχονται μεγάλη παλαίωση. Οι δυνατότητες του ποικίλουν ανάλογα με την επιλογή του κατάλληλου κλώνου. Ευδοκιμεί στην Θεσσαλία.

Negro amaro

Negro amaro

Ποικιλία ζωηρή με μέσης εποχής εκπτυξη οφθαλμών, μέσης εποχής ωρίμανσης με σταθερή παραγωγή. Διαμορφώνεται σε σχήματα εκτατικά και δέχεται μακρύ κλάδεμα. Δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα πλούσια και συμμετέχει σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες για την βελτίωση των τελικών προϊόντων. Ευδοκιμεί στις περιοχές της Πελοποννήσου.

Petit verdot

Petit verdot

Ποικιλία που προέρχεται από την Γαλλία με μεγάλη ζωηρότητα, πρώιμη έκπτυξη οφθαλμών και μέσης όψιμης ωρίμανσης με μέση παραγωγή. Διαμορφώνεται σε εκτατικά συστήματα και δέχεται μακρύ κλάδεμα. Δίνει ξηρά κρασιά με πολύ έντονο χρώμα και πικάντικο με πλούσιο σώμα και με αρκετές ταννίνες. Καταλληλη ποικιλία για κρασιά παλαίωσης και σε συνοινοποίηση με άλλες ποικιλίες για την βελτίωση των χαρακτηριστικών τους. Ενδείκνυται η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στην Μακεδονία.

Tannat

Tannat

Ποικιλία με μεγάλη ζωηρότητα πρώιμης εκπτυξη και μέσης ωρίμανσης με καλή και σταθμισμένη παραγωγή. Διαμορφώνεται σε ανοιχτά συστήματα διαμόρφωσης και δέχεται κλαδέματα τόσο κοντά όσο και μακρά. Δίνει ξηρά κρασιά με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα, καλή δομή τανινών κατάλληλο για γήρανση.