Επίδραση της βροχόπτωσης στην συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα
Η ευνοϊκή επίδραση του νερού στην αύξηση της φυτικής βλάστησης επηρεάζει την περιεκτικότητα των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ένταση, τη διάρκεια και την ποσότητα της βροχής ή της άρδευσης και ασφαλώς από τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους, το είδος της καλλιέργειας και του θρεπτικού.
Σύμφωνα με τους Mills και Benton Jones Jr (1996) περιοδική ανάλυση της αραχίδας και των φασολιών έδειξε ότι από τα θρεπτικά άζωτο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βόριο, χαλκός, μαγγάνιο, ψευδάργυρος μόνο το βόριο, κάλιο επηρεάστηκαν από ελαφρές βροχοπτώσεις ή από την εφαρμογή άρδευσης με καταιονισμό. Η περιεκτικότητα του βορίου αυξήθηκε, ενώ του καλίου μειώθηκε κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων. Η βροχόπτωση, ανάλογα με τη μηχανική σύσταση του εδάφους μπορεί να προκαλέσει απώλειες θρεπτικών λόγω έκπλυσης, γεγονός που επίσης επιδρά στη συγκέντρωση τους στους φυτικούς ιστούς, προκαλώντας ανάλογες μεταβολές (π.χ. έκπλυση των νιτρικών στα ελαφρά εδάφη).[1]
- ↑ Η ερμηνεία της φυλλοδιαγνωστικής, των Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2003.