Καλλιέργεια γιασεμιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία εδάφους

Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα και σβαρνίσματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο. Πριν το τελευταίο δισκοσβάρνισμα γίνεται λίπανση.[1]

Φύτευση

Τα έρριζα μοσχεύματα φυτεύονται στο χωράφι φθινόπωρο (Νοέμβριος) ή την άνοιξη (Φεβρουάριο – Μάρτιο). Η φύτευση γίνεται σε γραμμές και μέσα σε μικρούς λάκκους. Οι αποστάσεις είναι μεταξύ των γραμμών είναι 1,5–2m και στις γραμμές 1-1,5m. Έτσι ο αριθμός των φυτών στο στρέμμα είναι περίπου 500. Το γιασεμί όταν καλλιεργείται σε καλές συνθήκες διατηρείται 15-20 χρόνια στο ίδιο χωράφι. Η παραγωγή των λουλουδιών αρχίζει από τον πρώτο χρόνο της φύτευσης. Είναι όμως πολύ μικρή. Η πλήρης παραγωγή αρχίζει από το τρίτο χρόνο.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Βασική καλλιεργητική φροντίδα είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, η οποία γίνεται με σκαλίσματα, βοτανίσματα και με τη χρήση ζιζανιοκτόνων.[2]

Λίπανση

Για την λίπανση χρησιμοποιούμε 30-40Kg φωσφορικής αμμωνίας και 10Kg κάλιo που τα ρίχνουμε στο χωράφι κάθε φθινόπωρο (Νοέμβριο).[1] Την περίοδο της ανθοφορίας λιπαίνετε κάθε 15 περίπου ημέρες με ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και περίπου 1 φορά το μήνα την άνοιξη. Το χειμώνα λιπαίνετε αραιότερα πάντα ακολουθώντας τη δοσολογία που αναφέρεται στη συσκευασία του λιπάσματος.[3]

Άρδευση

Το γιασεμί πρόκειται για ένα από τα αρωματικά φυτά που είναι απαιτητικό στο πότισμά. Πρέπει να γίνεται σε κανονικά διαστήματα (10 – 15 ημέρες) με κανονική ποσότητα νερού.[2]

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να διατηρούνται τα φυτά σε καλά κατάσταση και να ανθοφορούν. Υπάρχουν διάφορα συστήματα κλαδεύματος, το πιο εύχρηστο είναι το μικτό, κατά το οποίο αφήνονται κλαδιά τόσο στη βάση των φυτών όσο και στα ανώτερα τμήματα αυτού. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει η παραγωγή λουλουδιών. Η καλύτερη εποχή κλαδεύματος είναι η άνοιξη (Μάρτιος) οπότε έχουν σχεδόν περάσει οι κίνδυνοι από τους παγετούς.[1]

Συγκομιδή

Η συλλογή των ανθέων αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο. Η πλήρης παραγωγή αρχίζει από τον 3o χρόνο.[2] Η συλλογή είναι η πιο δαπανηρή δουλειά γιατί χρειάζονται πολλά ημερομίσθια. Πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς το πρωί (4 π.μ.) και να σταματά στις 10 π.μ.[1] Η στρεμματική απόδοση λουλουδιών φθάνει τα 350Kg ή 1Kg κονκρέτα (προϊόν εκχύλισης με πτητικό διαλύτη).[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Το γιασεμί.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Στοιχεία τεχνικής καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
  3. Γιασεμί, καλλιέργεια.