Σχέση μεταξύ φωτοσυνθέσεως και παραγωγής

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Είναι δύσκολο να διαμορφώσει κανείς κάποια άμεση σχέση μεταξύ φωτοσυνθέσεως και παραγωγής. Υπάρχουν δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι υφίσταται άμεση σχέση μεταξύ φωτοσυνθέσεως και παραγωγής. Ωστόσο οι ερευνητές Flore και Sams διαπίστωσαν, βασιζόμενοι σ΄ένα μοντέλο που αφορά τη βυσσινιά ότι, αν η φωτοσύνθεση είναι περιορισμένη ή όχι κάποια διάκριση πρέπει να γίνει μεταξύ του φωτοσυνθετικού ρυθμού (δεσμευμένο CO2 ανά μονάδα επιφάνειας) και των παραγόμενων ολικών υδατανθράκων, οι οποίοι επηρεάζονται από τη φυλλική επιφάνεια και το χρόνο σχηματισμού αυτής.

Κατά συνέπεια, η φωτοσύνθεση μπορεί να επηρεάσει την αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του κρίσιμου σταδίου αυξήσεως των καρπών (στάδιο 3 για τα πυρηνόκαρπα) αν υπάρχει σημαντική φυλλόπτωση, οφειλόμενη σε ασθένειες ή έντομα, ή περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την φωτοσύνθεση.

Συμπέραναν, ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η φωτοσυνθετική ικανότητα είναι αρκετά μεγάλη στις κερασιές για την παραγωγή υδατανθράκων ακόμα και για σχετικά μεγάλες παραγωγές, και ότι η φωτοσύνθεση περιορίζει την παραγωγή μόνο σε λίγες περιπτώσεις, όταν το φορτίο παραγωγής είναι υψηλό και/ή όταν επικρατούν συνθήκες στρες, κατά το στάδιο 3 της αύξησης των καρπών.

Τόσο ο αριθμός των καρπών, όσο και το βάρος αυτών είναι σημαντικά. Η εμπλοκή της φωτοσύνθεσης στο βάρος των καρπών είναι προφανής. Ο αριθμός των καρπών συνήθως καθορίζεται από τη φωτοσύνθεση που έλαβε χώρα τον προηγούμενο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς οι υδατάνθρακες πρέπει να βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γιατί πέραν των αναγκών των καρπών και της βλάστησης του δένδρου, αρκετοί υδατάνθρακες πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο δένδρο, για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού καρποφόρων οφθαλμών και επαρκών αποθεμάτων στο ξύλο.

Κατά την άνοιξη τα αποθέματα χρειάζονται για την επίτευξη υψηλού ποσοστού καρποδέσεως και ο μεγάλος αριθμός καρπών, θα εξασφαλίσει τη συμβολή αυτού στην αύξηση της παραγωγής. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που εμπλέκονται στον καθορισμό της καρπόδεσης των ανθέων, αλλά εδώ θέλουμε να δείξουμε τη συμβολή της φωτοσύνθεσης στην αύξηση της παραγωγής, που εμπλέκεται έμμεσα στην αύξηση του αριθμού των καρπών. Το κεράσι είναι ένας μικρός καρπός και η φωτοσύνθεση είναι περιορισμένη μόνον, όταν η σχέση αριθμού φύλλων / καρπού είναι μικρότερη από 1.5. Σε οπωρώνες μηλιάς, όπου ο καρπός είναι πολύ μεγαλύτερος και περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων , οι οποίοι παράγονται από τα φύλλα, μειωμένα αποθέματα υδατανθράκων παράγονται, αν το δένδρο διαθέτει 15 φύλλα ή λιγότερα ανά καρπό. Γι' αυτό είναι ευκολότερο να εκλάβεις ως φωτοσυνθετικό στρές περιπτώσεις οπωρώνων, όταν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των καρπών.

Ο Flore αναφέρει, ότι η φωτοσυνθετική δυναμικότητα στους οπωρώνες βρίσκεται υπό τον έλεγχο δυο παραγόντων που είναι το περιβάλλον (επηρεάζει τις ενδιαμέσες φυσικές και βιοχημικές αντιδράσεις άμεσα και τη μορφολογική ανάπτυξη των φύλλων έμμεσα) και της ισχύος του κέντρου συγκέντρωσης υδατανθράκων αλλά συνάμα και κάποιας μορφής επανατροφοδοσίας από το ίδιο κέντρο. Ο ίδιος ερευνητής διευκρινίζει, ότι η φωτοσυνθετική δυναμικότητα σπάνια εκτείνεται στα καρποφόρα δένδρα. Κατά συνέπεια, όταν μελετάται η βελτίωση της παραγωγής, η φωτοσύνθεση δεν είναι ο πιο σημαντικός από τους μελετώμενους παράγοντες.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997