Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φυσιολογία και ανάπτυξη σπερμάτων"
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Εισαγωγή{{{top_heading|==}}} {{{top_heading|===}}}Σπερματική βλάστη και εμβρυογένεση{{{top_heading|===}}} {...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
{{{top_heading|==}}}Εισαγωγή{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Εισαγωγή{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Οι σπόροι παραμένουν η κύρια διατροφή του ανθρώπου από τους αρχαιοτάτους ακόμη χρόνους. Το [[Ρύζι|ρύζι]] και το [[Σιτάρι προϊόν|σιτάρι]], τα οποία [[Συγκομιδή σιταριού|συγκομίζονται]], αποξηραίνονται και αποθηκεύονται, αποτελούν την κύρια πηγή αμύλου, ενώ οι σπόροι άλλων ειδών, όπως του [[Βαμβάκι|βαμβακιού]], του [[Αραβόσιτος προϊόν|καλαμποκιού]], του [[Φασόλι|φασολιού]], της [[Ελιά|ελιάς]], του [[Ηλίανθος προϊόν|ηλίανθου]], χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίου και πρωτεϊνών. | ||
+ | |||
+ | Μεταξύ των δενδροκομικών ειδών, τα σπέρματα της [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιάς]], της [[Καστανιά|καστανιάς]], της [[Φουντουκιά|φουντουκιάς]], του [[Πεκάν|πεκάν]], της [[Φιστικιά|φιστικιάς]], και της [[Καρυδιά|καρυδιάς]] έχουν ανεβάσει το επίπεδο ζωής και συνέβαλαν στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών των δενδροκομικών περιοχών. | ||
+ | |||
+ | Αν οι [[Ξηρός καρπός|ξηροί καρποί]] [[Συντήρηση φιστικιών|συντηρηθούν]] καταλλήλως σε ψυγεία μετά τη [[Συγκομιδή φιστικιών|συγκομιδή]], τα σπέρματα διατηρούν τις βιταμίνες τους και τα ανόργανα συστατικά και είναι, γι' αυτό, θρεπτικά ανώτερα από τα επεξεργασμένα καρύδια. Τα σπέρματα της αμυγδαλιάς και της καστανιάς, που ψήνονται ή αλέθονται σε πάστα ή αλεύρι, χάνουν κάτι από τη [[Διαθρεπτική αξία καστάνων|θρεπτική τους αξία]]. | ||
+ | |||
+ | Το τάγγισμα είναι ένα σοβαρό μετασυλλεκτικό πρόβλημα με τους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες [[Ελαιόλαδο|λαδιού]].<ref name="Φυσιολογία και ανάπτυξη σπερμάτων"/> | ||
{{{top_heading|===}}}Σπερματική βλάστη και εμβρυογένεση{{{top_heading|===}}} | {{{top_heading|===}}}Σπερματική βλάστη και εμβρυογένεση{{{top_heading|===}}} |
Αναθεώρηση της 09:23, 23 Σεπτεμβρίου 2016
Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Οι σπόροι παραμένουν η κύρια διατροφή του ανθρώπου από τους αρχαιοτάτους ακόμη χρόνους. Το ρύζι και το σιτάρι, τα οποία συγκομίζονται, αποξηραίνονται και αποθηκεύονται, αποτελούν την κύρια πηγή αμύλου, ενώ οι σπόροι άλλων ειδών, όπως του βαμβακιού, του καλαμποκιού, του φασολιού, της ελιάς, του ηλίανθου, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίου και πρωτεϊνών.
Μεταξύ των δενδροκομικών ειδών, τα σπέρματα της αμυγδαλιάς, της καστανιάς, της φουντουκιάς, του πεκάν, της φιστικιάς, και της καρυδιάς έχουν ανεβάσει το επίπεδο ζωής και συνέβαλαν στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών των δενδροκομικών περιοχών.
Αν οι ξηροί καρποί συντηρηθούν καταλλήλως σε ψυγεία μετά τη συγκομιδή, τα σπέρματα διατηρούν τις βιταμίνες τους και τα ανόργανα συστατικά και είναι, γι' αυτό, θρεπτικά ανώτερα από τα επεξεργασμένα καρύδια. Τα σπέρματα της αμυγδαλιάς και της καστανιάς, που ψήνονται ή αλέθονται σε πάστα ή αλεύρι, χάνουν κάτι από τη θρεπτική τους αξία.
Το τάγγισμα είναι ένα σοβαρό μετασυλλεκτικό πρόβλημα με τους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λαδιού.[1]
Σπερματική βλάστη και εμβρυογένεση
Φυσιολογία ανάπτυξης
Σχετικές σελίδες
Εισαγωγή στη φυσιολογία και ανάπτυξη σπερμάτων
Σπερματική βλάστη και εμβρυογένεση